Lombok aardewerk

De Sasak vrouwen in Lombok maken mooie traditioneel handgemaakte potten. Banyumulek  is één van de grootste pottenbakkersdorpen op het eiland. Door het hele dorp heen zie je vrouwen bezig met het vervaardigen van potten, vazen en schalen. Dit bedrijf, dat is begonnen als coöperatie, bestaat al een jaar of 15. Maar is pas de laatste jaren echt tot bloei gekomen, voornamelijk door de enthousiaste inzet van de coördinator LALU.

 Werkwijze:

Al generaties lang gebruiken deze vrouwen dezelfde werkmethode. Deze vazen, schalen en potten worden normaal voor huishoudelijk doel gebruikt. Ze verschillen in maten en worden gebruikt voor het opbergen, het bewaren van water en natuurlijk voor het koken.

De klei, afgegraven van de helling van Gunung sasak, wordt gedragen in manden naar de dorpen. De vrouwen bewerken de klei met houten en stenen gereedschap. Traditionele eeuwenoude Sasak geometrisch designs worden overgenomen en op de potten geëtst. Kleine vazen worden in één dag gemaakt. Terwijl voor de grotere vazen, vanaf 40 cm, drie dagen nodig zijn om ze gereed te maken voor de oven. Ze worden in fasen opgebouwd waarbij het telkens nodig is het tussenresultaat te laten drogen, omdat de vaas anders in elkaar zakt. Het bakken van het aardewerk gebeurt in open ovens, die eigenlijk niets anders zijn dan gaten in de grond, op de bodem bekleed met stenen. De vazen worden erin gezet en omringd met allerlei brandbaar materiaal, zoals afvalhout, stro, bladeren, etc. En dan, na de nodige afkoeling, zijn de vazen en potten klaar voor gebruik.